prof. Dr. Pampal: Atılımlar devam edecek
GAZİ Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Lideri Prof. Dr. Süleyman Pampal, Hatay Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş depreminin tetikleyicisi olduğunu söyledi. Pampal, “Çünkü yırtılma ve kırılma birbirinin devamı olarak devam ediyor. Maalesef bu kırılmalar devam edecek. Kuzeyde de yeni kırılacak yerler var. Zaten stres yüklendi, kırıldı. Şimdi yeni stres aktarımları, yeni morluklar, travmalar ne yazık ki bölgenin depremselliği bir süre daha devam edecek” dedi.
prof. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen iki büyük depremin ardından Defne Defne’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremin beklenen deprem olduğunu söyledi. prof. İskenderun Körfezi’nin doğusundan Kıbrıs’a doğru güneye doğru devam eden 6.4’lük Antakya fayının kırıldığını belirten Dr. Olabilir, nitekim 7.7 büyüklüğünde bir deprem oluyor.Pazarcık’tan başlayıp güneyde Hatay’a inen, Hatay’ın çok yakın kuzeyine kadar uzanan ve kuzeyde Adıyaman’dan Çetinkaya’ya kadar uzanan fay, bölgeyi o kadar rahatsız etti ki çevrede birbirine paralel çok sayıda daha küçük ölçekli faylar var.” Bir fay var. Bunlar kırılıyor. O depremden sonra güneyde ve kuzeyde yeni yıkıcı depremlerin olacağını da söylüyoruz” dedi.
‘KUZEYE İKİ BÜYÜK ŞOK YÜKLÜ GERİLİM YÜKLEDİ’Prof. Dr. Karlıova ortası, güneyde Hatay civarı gerildi ve o yıkıcı sarsıntı olabilir.’Deprem’le oldu.Bu bir şanstı, daha büyük depremler olabilirdi.Çünkü Ölüdeniz fayının Hatay’dan güneye gittiğini biliyoruz. , Suriye, Ölüdeniz, Lübnan ve İsrail üzerinden Akabe Körfezi’ne kadar. Bu ülkeler depremler yaşamıştır. Bu ülkeler Mısır dahil bu faydadan kaynaklanan depremlerden büyük zarar görmüşlerdir. Bu nedenle meydana gelecek depremlerden Hatay da etkilenecektir. güneyinde olsun, yakın olsun, uzak olsun” dedi. 6.4’lük şoku tetiklediğini söyleyen Prof. Dr. Pampal, “Her iki depremin aktivitesi, özellikle güneydeki depremin aktivitesi Hatay depremini tetikledi. Ne yazık ki bu kırılmalar devam edecek.Kuzeyde yeni kırılacak yerler var.Yeni gerilme transferleri,yeni aşınmalar,ne yazık ki bölgenin depremselliği bir süre daha devam edecek.Kuzey ve güney bire bir devam ediyor. fay sınırı hatay civarındadır ve doğu anadolu fayının iskenderun körfezi’ne doğru giden bir bölümü vardır bu antakya fayı denize doğru devam eder burası yine biraz daha kırılmış olabilir ama ölüdeniz fayı da hatay’dan devam eder güneyde kırılmamış kısımlar var oralarda tetikleyici ve yeni sarsıntılar olabilir Malatya Ovacık fayı ve kırılmamış fay parçaları ile Bingöl güney ve kuzeyi Kuzey Anadolu Yedisu faulü olasılığı t fayın doğu ucundaki kırılma artmıştır. ‘DOMİNO ETKİSİ BAŞLADI’ Antakya fayının Doğu Anadolu fayının devamı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pampal, “Bu bölgedeki diğer faylar da olumsuz etkilendi. En yakın olanı Hatay’ın altından geçen ve güneye Akabe Körfezi’ne inen Ölüdeniz fayıdır. Bu muhtemelen Suriye bölgesidir, çünkü domino etkisinden geçmekte olan Hatay’ın öncelikli olduğu bölgedir. Bu kadar başladı, sonra Lübnan ve İsrail bölgesini etkileyecek. Her zamanki gibi bizi etkileyecek. Bölgesel yıkıcı etkisi olacak bir fay. Çok uzak olmayabilir ama ne zaman olacağını bilmiyoruz. Süreç 2 yıl önce Elazığ, Malatya’yı vuran Sivrice-Pütürge depremi ile başladı. Ondan sonra sık sık gündeme getirirdik: ‘Sismik boşluk durumuna geldi, yeni kırılma zamanı geçti, her an kırılabilir, dikkat edelim, bu Doğu Anadolu fayı tek fay değil, hareket etmeye başladı, kopma, kopma başladı.’ 3 plakanın kesiştiği yer burasıdır. Burada bin 500 kilometrelik faylar kesişiyor. Bunlardan biri Doğu Anadolu fayı Ölüdeniz fayı, diğeri ise Bingöl Karlıova’daki Kuzey Anadolu fayıdır. Burası dünyanın en tehlikeli, en tehlikeli yeri. teneke bölge. Bu sarsıntılar bu yüzden oldu. Bu sarsıntıların etkisiyle çevredeki fayların kırılma periyodu kısalmıştır. Ondan sonra bir deprem olursa bizim için asla sürpriz olmaz. Karlıova-Erzincan’ın ortasında, Bingöl civarında ‘sismik boşluk’ dediğimiz kısım var. Malatya ve Ovacık faylarının batıda kırılma ihtimali var” dedi.